Saturday, 22 August 2026

ENGLISH MOCK TEST-04

English Mock Test - 04

English Mock Test - 04

Powered by Bhasha Shikshan

Time Remaining: 05:30
41. What is Syuzhet ?
Correct Answer: (a) It is the plot of the narrative
42. From the four alternatives, choose the most appropriate word to fill in the blank.
The terrorists made a vain attempt to ________ the bridge.
Correct Answer: (d) blow up
43. Assonance is the repetition of identical or similar ________ in nearby words.
Correct Answer: (d) Vowels
44. Consider the following statements with reference to Coleridge theory of imagination.
1. The primary imagination is prime agent of all human perception.
2. The secondary imagination dissolves, diffuses and dissipates in order to recreate.
Correct Answer: (d) Both 1 and 2
45. Which of the following arrangements of poems is correct in chronological sequence ?
Correct Answer: (c) "Endymion" – "Adonais" – "Don Juan" – "Prelude"
46. Direction : In the following question, the first and the last part of the sentence/passage are numbered 1 and 6. The rest of the sentence/passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the jumbled sentences and find out which of the four combinations is correct ?

1. Vegetarianism promotes a natural way of life.
P. A vegetarian's life style is natural and healthy.
Q. Despite its message of universal love and non-violence, it has not spread.
R. It is best cultivated in the mind.
S. This may be because it is an inward looking habit.
6. Food and health are closely related.
Correct Answer: (b) PRSQ
62. Match the words in List – A with their correct meaning in List – B.

List – A
1. Altruism | 2. Antagonist | 3. Antidote | 4. Aperture

List – B
i. Medication | ii. Opponent | iii. Selflessness | iv. An opening
Correct Answer: (a) 1 – iii, 2 – ii, 3 – i, 4 – iv
64. Fill in the blanks in the following passage.

Climate change ___1___ one ___2___ the most ___3___ contested environmental debates of our times, ___4___ the West Antarctic ice sheet melt entirely ? Will the Gulf stream ocean current ___5___ disrupted ? May be may be not ___6___ way Antarctica ___7___ a crucial element in this debate.
Correct Answer: (d) is, of, hotly, will, be, either, is
70. Choose the word that is closest in meaning to "make unauthorised changes."
Correct Answer: (c) tamper
72. Choose the correct punctuated sentence from the four alternatives for the following sentences.

as caesar loved me I wept for him as he was fortunate I rejoice at it as he was valient i honour him but he was ambitious i slew him.
Correct Answer: (a) As Caesar loved me, I wept for him; as he was fortunate, I rejoice at it; as he was valient, I honour him; but as he was ambitious, I slew him.
74. In the following sentence, choose the correct alternative which would not change the meaning of the original sentence and be the apt substitute of the underlined word.

A conscientious worker is always admired by his employers.
Correct Answer: (d) Sincere
75. Match the following homonyms which are similar in sound but different in meaning.

A. Antic        I. Bow
B. Bough      II. Oracle
C. Auricle     III. Conk
D. Conch      IV. Antique
Correct Answer: (a) A – IV, B – I, C – II, D – III

Rate This Test & Content

★ ★ ★ ★ ★
Average Rating: 0.0 / 5 (0 votes)

No comments:

Post a Comment

Home

Special Quiz on Vigilance Awareness

Special Quiz on Vigilance Awareness | Bhasha Shikshan Special Quiz on Vigilance Awareness ESIC • Integrity • Transpar...

Popular Posts